IMM-uri responsabile

Am fost săptămâna trecută la conferința care încheie proiectul european „Întărirea capacității companiilor românești de dezvoltare a parteneriatelor sociale – Responsabilitate Socială Corporativă”. Proiectul este inițiat de ANEIR cu sprijinul UNDP și a AIPPIMM și este adresat IMM-urilor, asociațiilor profesionale, camerelor de comerț, ONG-urilor și partenerilor sociali.

Printre invitații speciali s-au regăst John Aston, președinte al astoneco cu experiență în sustenabilitate în afaceri, implementare de proiecte sociale și ecologice (resurse naturale sau energia regenerabilă și non-regenerabilă), Paul Scott, expert în raportarea de mediu, RSC și sustenabilitate, precum și oameni de profil din România, consultanți naționali de RSC și reprezentanți ai IMM-uri beneficiare ale proiectului. (mai multe puteți afla aici: http://www.aneir-csr.ro/acasa)

Ideile principale pe care le-am reținut din această coferință sunt:

– Să fim transparenți și sinceri. Trebuie să ne identificăm problemele în mod onest, altfel nu vom ști unde ne aflăm și cum să acționăm.

– Să nu privim RSC doar prin prisma protejării mediului. Trebuie să ne implicăm în comunitatea în care ne desfășurăm activitatea.

– Cei trei piloni ai dezvoltării sustenabile sunt: creșterea economică, dezvoltarea societății și protecția mediului.

IMM-urile din Europa aduc peste jumătate din PIB-ul unei țării, însă doar 4% raportează acțiunile de RSC.

– În Danemarca, Norvegia, Africa de Sud și Franța raportarea este obligatorie (reglementată prin lege).

– Toate acțiunile trebuie să fie bazate pe o strategie, dacă faci lucruri fără să dai un motiv concret membrii societății fie vor crede că ai foarte mulți bani și nu le va păsa de tine, fie vor crede că nu îi respecți, că doar vrei să-i cumperi.

Și multe altele, mai revin cu informații după ce voi studia și ghidurile de implementare a RSC primite. Dacă ești pasionat de domeniu și vrei să înveți mai multe, pe Corporate Register poți găsi mii de rapoarte gratuite de unde te poți informa. De asemenea, mai poți găsi informații utile pe CSR România, CSRevolution, CSR Media sau Responsabilitate Socială.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: